Atenție la fraudă!

Scurt istoric al salciei energetice în România

Salcia energetică a apărut în România în anul 2007, când KWG – Salcie Energetică (SC Kontrastwege SRL) a cumpărat licența de producție și distribuție de la compania deținătoare din Suedia și a realizat la Miercurea Ciuc prima plantație din România. La semnarea contractului am convenit cu proprietarul licenței, să realizăm în România o testare a soiurilor plantate, ocazie cu care se va verifica comportamentul diferitelor soiuri în condiții diferite de climă, sol și ceea ce privește aportul cultivatorilor.

KWG – Salcie Energetică a realizat în perioada 2007-2010, 153 de plantații test (vezi hartă), prin care s-au acoperit toate zonele relevante din România, iar rezultatele obținute au fost analizate împreună cu specialiștii din Suedia. Prin această lucrare s-au obținut informații extrem de prețioase și precise în temele urmărite, ceea ce, după afirmația deținătorului licenței, este unic în sistem.

În urma testărilor s-au ales 4 (patru) soiuri care s-au considerat a fi cele mai corespunzătoare pentru condițiile din România, soiul Tora fiind exclus ulterior de pe lista soiurilor recomandate. Aceste soiuri au fost testate în baza comenzii lansate de KWG – Salcie Energetică de către Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) în perioada 2010-2012. În baza rezultatelor obținute, soiurile au fost înregistrate (la solicitarea și susținerea financiară a firmei noastre) în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, ediția 2012. Menținerea acestor soiuri în catalog se realizează tot pe baza comenzilor (și pe cheltuielile) noastre anuale lansate către ISTIS. Prezența acestor soiuri în catalog a deschis calea acestora către subvențiile APIA. Compartimentul nostru de cercetare urmărește de 8 ani comportamentul soiurilor înregistrate și se ocupă de testarea altor 5 (cinci) soiuri noi, atât în pepiniera KWG – Salcie Energetică, cât și la ISTIS, în vederea lansării în producție a unor soiuri noi cu proprietăți cât mai bune pentru condițiile din țară.

Cele de mai sus sunt dovezi incontestabile ale faptului (reflectate și în mas-media anilor anteriori), că salcia suedeză există în România de 8 ani, iar adaptabilitatea acesteia la condițiile din România a fost dovedită în urma testelor realizate. Rezultatele obținute de noi sunt confirmate de cele obținute în țările cu vechi tradiții în cultivarea salciilor energetice.

Atenție la comercianți nelicențiați!

În ultimii ne-am obișnuit, că în perioade de înaintea plantării salciei apar comercianți nelicențiați și neserioși, care propagă anomalități despre marfa pe care o oferă (de multe ori ilegal) spre vânzare.

Nu putem trece pe lângă afirmații iresponsabile, ca de exemplu:

  • Recolta obținută ar fi de 50 to/ha/an
    În Europa se cultivă salcia energetică în 18 țări. Condițiile climatice sunt mai bune sau mai slabe în anumite țări, dar nicăieri nu s-a obținut niciodată o recoltă mai mare de aprox. 35 to/ha/an la umiditatea de recoltare, care este de aprox. 40-45%. Salcia este o plantă agricolă, care este influențată de condițiile climaterice, astfel putem avea ani mai buni sau mai slabi, însă nu există minuni. Rezultatele obținute sunt urmărite la noi în țară de 8 ani, în alte țări (Suedia) de peste 40 de ani, și trebuie să le dăm crezare, neputând accepta afirmațiile nefondate ale unora.
    O recomandare: dacă totuși vă hotărâți să cumpărați de la acești ofertanți, cereți să vi se asigure garanții reale pentru aceste recolte, iar dacă aceasta nu se va realiza să suporte vânzătorul pierderile cauzate. Atenție, salcia devine plantă matură după anul trei, iar până atunci s-ar putea ca acești vânzători să nu mai fie de găsit.
  • Soiuri despre care se afirmă că sunt adaptate “de mulți ani condițiilor din România, motiv pentru care au o recoltă ridicată
    Istoricul soiurilor comercializate astăzi legal în România arată în felul următor:
    - 2007: KWG – Salcie Energetică lansează producția de material săditor în România
    - 2009: SC Agrifarm SRL lansează producția de material săditor (aceleași soiuri)
    - 2010: SC Rebina Group România lansează producția de material săditor (aceleași soiuri)
    Rezultă, deci, că materialul săditor cu cea mai lungă adaptare la condițiile din România este cel produs de KWG – Salcie Energetică (cu o producție medie de aproximativ 35 to/ha).
  • Soiuri ”fantomă” care în trei ani au fost declarate soiuri noi, autohtone și care ar avea rezultate minuni
    Pentru o informarea corectă trebuie să arătăm, că înregistrarea unui soi nou la CVPO (Community Plant Variety Office) durează 12 ani. Majoritatea soiurilor sunt refuzate la înregistrare în ultimii 5 ani de probă, când se constată că acestea nu rezistă la tăieri (recoltări) repetate. Nu putem avea, deci, încredere într-un soi pentru care s-a realizat doar testul DUS (test de distincţie, uniformitate şi stabilitate) și pe baza căruia se afirmă că acesta este “înregistrat în România”, fără ca soiul respectiv să fie testat pe o perioadă îndelungată.