Pe data de 18 iunie 2014 a avut loc la București Conferința de Inaugurare a Asociației Române de Biomasă și Biogaz – ARBIO, intitulat de către organizatori şi drept ”Evenimentul anului pentru sectorul BioEnergiei în România”.
Organizată în sala de conferințe a Hotelului Hilton, aceasta a atras peste o sută de participanți din 16 țări. Au fost prezenţi şi numeroşi reprezentanți ai Guvernului României, printre alţii: Dl. Daniel Constantin – Vice-Prim-Ministru și Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dl. Mircea Geoană – Înalt Reprezentant al Guvernului, Dl. Emil Calotă – Vicepreședinte ANRE, Dl. Ioan Dan Gheorghiu – Consilier al Primului Ministru pe temă de energie, Dl. Iulian Iancu – Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii în Camera Deputaților. De asemenea au participat şi invitați de seamă din alte ţări europene: Dl. Gustav Melin din Suedia – Președintele Asociației Europene de Biomasă, Dl. Ludger Spohr din Germania – Președintele Asociaţiei Europene a Furnizorilor de Peleți, precum şi investitori în biomasă din străinătate şi specialiști în domeniu.
Au fost prezentate posibilitățile excelente pe care le are România în domeniul utilizării biomasei pentru producția de energie termică și, prin extinderea tehnologiei de cogenerare, a producției de energie electrică și termică. Acest potenţial este asigurat de condițiile favorabile existente în România, cum ar fi: resurse neutilizate de deșeuri agricole şi posibilități ridicate de producție de biomasă cultivată. Această din urmă se poate realiza prin utilizarea terenurilor neadecvate pentru producția de cereale, cum ar fi cele 500.000 ha de terenuri cu umiditate ridicată, care stau nefolosite și care sunt foarte bune pentru culturi de salcie și plop.
Reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului au arătat, că legislația actuală (Legea 220/2008) defavorizează investițiile în domeniul utilizării biomasei, motiv pentru care se lucrează în prezent la elaborarea unei legi speciale pentru a ajuta relansarea utilizării biomasei pentru producția de energie electrică și termică. Această lege va fi pe ordinea de zi a Parlamentului în sesiunea din toamnă – fapt confirmat atât de Dl. Mircea Geoană cât şi de Dl. Iulian Iancu.
Domnul Emil Calotă a subliniat faptul, că producția de energie electrică în centrale prin cogenerare reprezintă o necesitate foarte mare pentru echilibrarea funcționării sistemului național de electricitate. Conform cifrelor prezentate de Dl. Calotă, din previziunile de 600 MW s-au realizat doar 99 MW până în prezent.
Domnul Jean Valvis, investitor în biomasă, a arătat că există foarte multe terenuri agricole neutilizate și care s-ar putea fi puse în valoare cu plantații energetice, dar lipsa legii în acest domeniu este un impediment mare. Dl. Daniel Constantin a făcut promisiuni pentru revigorarea Legii Plantațiilor Energetice (oprită în momentul de faţă de Parlament), însă a precizat că aceasta va permite doar utilizarea terenurilor care nu sunt adecvate pentru culturi de cereale.
Conferința, care a durat aproximativ 8 ore, poate fi considerată ca fiind una foarte utilă pentru trezirea la realitate a tuturor factorilor implicați. Biomasa și biogazul reprezintă o oportunitate în producția de energie alternativă și regenerabilă şi este un potențial enorm în România, însă datorită mai multor lipsuri, acestea nu sunt suficient de mult utilizate. Cei prezenți și responsabili în domeniul reglementărilor s-au arătat preocupați pentru eliminarea obstacolelor din calea utilizării biomasei pentru producția de energie regenerabilă. Nu ne rămâne decât să așteptăm rezultatele și să ne pregătim pentru a face parte din această acțiune prin realizarea de plantații energetice, unităţi de producere de energii electrice și termice prin centrale de cogenerare, sau de unităţi de producere de brichete şi peleți.
KWG – Salcie Energetică a participat cu mare entuziasm la ”relansarea noii ere a biomasei” şi este alături de toți cei care doresc să înființeze plantații de salcie energetică sau să realizeze unităţi de prelucrare ale tocăturii de salcie energetică.
Salcia energetica reprezinta un mare potential energetic,
Astept initiativa din partea Guvernului.
Ce parere aveti despre perdele de protectie in zonele cu viscol ?