“Biomasa – resursă și bogăție a României ” este evenimentul care a reunit la București autorități și companii ce activează în sectorul biomasei. Evenimentul ce a avut loc pe data de 18 februarie, a fost o ocazie foarte importantă de a dezbate problemele cu care se confruntă acest sector în țara noastră.
Interes comun: autorități + sfera privată
Startul conferinței a fost dat de doamna Simona Nan, secretar de stat în MADR, care a declarat că Ministerul sprijină culturile energetice, acestea încadrându-se la plățile europene cât și naționale, și de asemeni la sprijinul pentru motorină. Aceasta a mai precizat și că PNDR 2014-2020 prevede un buget de 3.4 miliarde de EUR pentru proiectele de valorificare a resurselor regenerabile.
Pentru KWG – Salcie Energetică a vorbit Dl. Benkő Sándor, cel care a adus în România salcia energetică, acum aproape 10 ani. Acesta a vorbit despre avantajele cultivării plantelor energetice, despre suprafețele mari de terenuri degradate ce ar putea fi utilizate, despre costurile reduse de producere ale energiei termice sau electrice din biomasă, precum și despre necesitatea unei legi a plantațiilor energetice.
Legea plantațiilor energetice: cu un pas mai aproape
În favoarea legii plantațiilor energetice a argumentat și Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţiilor, care consideră că cei implicați în acest segment trebuie să discute și să se consulte pe această temă.
La eveniment au luat parte și producători ai tehnologiilor ce transformă biomasa provenită din masă lemnoasă, deșeuri forestiere, agricole sau municipale în energie. Iuliean Hornet este un inventator premiat în țară și în străinătate pentru sisteme de înaltă eficiență energetică și cu emisii nocive minime.
Compania noastră consideră că evenimentul a fost unul de succes, că a fost un prilej foarte bun pentru toți participanții de a-și expune problemele, de a face schimb de informații și de idei. O colaborare strânsă între autorități și companiile de inputuri din acest sector, poate face ca România, să ajungă la nivelul altor țări din U.E., care exploatează la maxim potențialul de biomasă..