Întrebări frecvente

1. Unde se poate cultiva salcia energetică?

Salcia energetică este o plantă agricolă care poate fi cultivată oriunde, însă rezultatele cele mai bune s-au obţinut pe terenuri cu nivel de umiditate mai ridicat și un Ph cupris între 5.5 – 7.5. Marele avantaj al cultivării salciei energetice este posibilitatea utilizării terenurilor cu umiditate mai ridicată, care nu sunt adecvate pentru alte culturi.

2. Cât este recolta?

Recolta obţinută variază în funcţie de:

 • calitatea terenului şi umiditatea solului
 • respectarea tehnologiei de cultură
 • administrarea (opţională) de îngrăşăminte după ce s-a realizat recoltarea. Îngrăşămintele se aplică din doi în doi ani

Statisticile arată o producţie medie de cca 25 to/ha la umiditate de 35%-40% atunci când sunt întrunite condiţii optime. În cazul în care tehnologia de cultură nu se respectă, producţia se reduce.

3. Cum se realizează plantarea salciei energetice?

Paşii necesari realizării unei plantaţii:

 • asigurarea terenului corespunzător (proprietate personală sau arendată)
 • pregătirea terenului (de importanţă deosebită pentru reuşita plantaţiei!)
 • comanda butaşilor necesari
 • realizarea plantării
  • perioada de plantare pentru salcia energetică este cuprinsă în intervalul martie-mai în funcţie de zonă. Este recomandat ca plantarea să se realizeze cât mai devreme posibil. Plantarea se poate efectua manual (până la 5-10 ha) sau mecanic (cu utilaje speciale)
  • aveţi posibilitatea să contractaţi pentru primăvara viitoare utilajul de plantat de la firma noastră, dacă veţi comanda butaşii până la 30 octombrie. Costul plantării este de aproximativ 200 EUR/ha, plus asigurarea unui tractor de 150 CP
 • menţinerea solului curat de buruieni, în special pe parcursul primului an. Aceasta se realizează prin metode mecanice (praşile) sau chimice (erbicide)

Dacă plantaţia se va realiza pe un teren care nu a fost cultivat în ultimii ani (a fost în paragină) sau a fost o păşune sau fâneaţă, pe parcursului anului curent trebuie executate următoarele lucrări pentru ca plantarea să poate fi efectuată în primăvara anului viitor:

 • erbicidare cu total (glifosat 4-6l/ha în 200 l de apă) până la sfârşitul lunii august
 • scarificare la adâncimea de 55-60 cm
 • arătură de toamnă la 30-35 cm

Dacă plantaţia se va realiza pe un teren care a fost cultivat în ultimii ani

 • arătură de toamnă la 30-35 cm

4. Cum se realizează recoltarea?

Recoltarea se poate realizează manual (cu motocoasă) sau mecanizat, cu utilaje speciale care se aleg în funcţie de suprafeţele de recoltat: de la maşini simple (şi mai ieftine) care pot recolta până la cca. 50 ha/sezon până la maşini mai complexe şi mai robuste (dar şi mai scumpe) care pot recolta 300 – 350 ha/sezon, sau chiar combine cu adaptor pentru salcie, care însă sunt rentabile numai la suprafeţe mari (800 – 1.000 ha/sezon)

5. Care este suprafaţa optimă de teren plantat?

Se poate planta şi pe suprafeţe mai mici (loturi de probă) dar soluţia optimă este plantarea salciei energetice pe o suprafaţă de minim 5-10 ha într-un lot pentru a atinge eficienţă maximă la mecanizarea lucrărilor. În Suedia există fermieri cu plantaţii de 150-200 ha de salcie energetică

6. Cum pot valorifica recolta?

Utilizarea salciei energetice se face sub formă de tocătură (în cazane speciale pe tocătură sau în centrale energetice) sau ca materie primă pentru fabricarea de brichete sau peleţi. Utilizatorii salciei sunt persoane fizice, termocentrale sau producători de brichete şi peleţi. În zonele unde există asemenea utilizatori, cumpărarea salciei energetice este garantată. Contactați-ne pentru a vă pune în legătură cu cel mai apropiat consumator de biomasă din zona Dvs.

7. Pot să măresc suprafaţa plantată cu butaşi luaţi din plantaţia veche?

CATEGORIC NU!
Soiurile de salcie energetică (înregistrate în UE) constituie rodul a peste 30 de ani de cercetări al unor specialişti suedezi. Aceste plante reprezintă proprietatea intelectuală a cercetătorilor, iar înmulţirea lor neautorizată intră sub încidenţa Codului Penal. Pentru plantaţii se pot utiliza numai butaşi rezultaţi din pepinerii autorizate.

8. Cum se poate desfiinţa o plantaţie?

Operaţiunea de desfiinţare este foarte simplă. Desfiinţarea se realizează cu erbicid total şi se aplică primăvara, după ce salcia a intrat în vegetaţie şi a atins înălţimea de 15-20 cm. După ce plantele au murit se face o discuire pentru a mărunţi rădăcinile.