În funcție de scopul urmărit, cultivatorii de salcie energetică alcătuiesc trei mari categorii.
Prin realizarea plantațiilor de salcie energetică (se recomandă suprafațe de minim 10 ha) acești investitori vor deveni producători de tocătură de salcie, iar recolta obținută este destinată valorificării pe piață și nu propriului consum.
Pentru realizarea acestori plantații investitorii nu trebuie să dețină mașini de plantat, această operație fiind efectuată în colaborare cu diverși prestatori, care dispun de dotarea tehnică necesară. Plantarea se realizează odată la 20-25 de ani, ceea ce nu justifică investiția în mașini de plantat.
Pentru mai multe detalii apăsați aici!
Din această categorie de cultivatori fac parte proprietarii sau gestionarii de imobile, care doresc să-și asigure independență energetică. Prin cultivarea salciei energetice cu acest scop, încălzirea imobilelor poate fi asigurată din forțe proprii (din recolta proprie), reducând astfel la minim costurile aferente energiei.
Exemple de imobile care pot fi încălzite la cost redus cu tocătură de salcie energetică: case de locuit, pensiuni, hoteluri, clădiri comunale (școli, primării, grădinițe, biserici, cabinete medicale, etc.), sere de legume, etc.
Pentru mai multe detalii apăsați aici!
Acești cultivatori folosesc tocătura de salcie energetică ca materie primă pentru unitățile industriale pe care le dețin sau le administrează.
În ultimii 15-16 ani industria utilizatoare de biomasă s-a extins în România. Au apărut linii de brichetare și de peletizare, ale căror funcționare se baza pe rumegușul rezultat de la miile de unități de prelucrare ale lemnului. După criza economică din 2008 majoritatea acestor unități însă a fost închisă, iar producătorii de brichete sau de peleți au rămas fără materie primă. Astfel, plantații proprii de salcie energetică garantează pentru acești investitori o siguranță și independență în cea ce privește materia primă.