Care este prețul mediu actual al unui hectar de teren arabil în România?
Cele mai scumpe terenuri agricole din România se află în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, unde preţul pe hectar se situează între 3.800 şi 4.200 de EUR. La polul opus, cele mai ieftine terenuri, se află în judeţul Hunedoara unde preţul pe hectar variază între 1.500 şi 1.800 de EUR. În judeţele Vaslui, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Lugoj şi Satu Mare, preţurile pe hectar sunt medii, situându-se între 2.100 şi 3.100 EUR. Preţurile prezentate au caracter orientativ. Aceste preţuri pot varia în funcţie de mai mulţi factori: carte funciară completă, sistem funcţional de irigaţii sau dacă sunt comasate în suprafeţe mari.
Sursă: http://www.recolta.eu
Cum au fost distruse pădurile României
Auditul Curţii de Conturi a prezentat un raport în care face publică situaţia dezastruasă a fondului forestier şi enumeră cauzele care au dus la această situaţie. Conform raportului, între 1990 şi 2012 suprafaţa pădurilor proprietate a statului, a scăzut cu circa 3 milioane de hectare. Principalii vinovaţi, aşa cum se arată în raport, sunt autorităţile administrative şi judecătoreşti, care au fost complici în cazul retrocedărilor abuzive. Un alt factor important, ce a dus la distrugerea fondului forestier, a fost adoptarea unor legi de fond funciar, ambigue , neconstituţionale şi lacunare, menite să satisfacă anumite interese politice.
Sursă: http://www.ecomagazin.ro
Vine frigul? Prognoza meteo până în martie
În primele trei luni ale anului, temperaturile se vor încadra, în general în limitele normale pentru această perioadă. În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea vor depăşi valorile normale în lunile ianuarie şi martie.
Sursă: http://www.agro-tv.ro
Băsescu trimite legea terenurilor agricole înapoi la Parlament
Preşedintele Traian Băsescu a hotărât retrimiterea în Parlament a legii ce priveşte vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole, pentru a fi reexaminată. Preşedintele a retrimis legea în Parlament deoarece aceasta conţine reglementări ce nu sunt bine definite şi care pot genera confuzii.
Sursă: http://www.recolta.eu