Ne apropiem de toamnă, când dezvoltarea plantațiilor de salcie energetică devine mai lentă, iar după prima brumă aceasta practic se oprește. Rezultatele anului în curs pot fi evaluate în curând.
În faza actuală putem afirma că, din punctul de vedere al salciei energetice 2014 a fost un an excelent. Rar se pot vedea plantații – indiferent de vârsta lor – atât de bine dezvoltate ca cele din anul 2014.
Tendinţă: număr mai redus de cultivatori, suprafeţe mai mari
În primăvara anului 2014 au fost realizate peste 200 ha plantații noi în colaborare cu KWG – Salcie Energetică. Majoritatea plantaţiilor au suprafeţe cuprinse între 15-20 ha, unele între 35-40 ha, iar în două cazuri acestea au peste 50 ha. Specificul acestui an a fost numărul redus de cultivatori şi suprafețe cultivate mari. Un alt specific de remarcat a fost răspândirea plantațiilor de dimensiuni mari în zone unde până în prezent nu au existat plantații de salcie energetică, cum ar fi de exemplu judeţul Tulcea. Îmbucurător este faptul, că în ciuda unor temperaturi foarte mari în cursul verii (38-39 grade în aer și 46-50 grade la nivelul solului), plantația din Tulcea s-a comportat foarte bine, iar după perioada de caniculă nu se rețin pierderi din cauza condițiilor climatice.
Maturizarea cultivatorilor (asigurarea condițiilor pentru plantații, modul de îngrijire, etc.) dar și cantitatea și ritmicitatea ploilor (mai puțin în lunile iulie și august) au reprezentat garanţia rezultatelor bune obținute.
Interesul consumatorilor de biomasă dar şi al Guvernului, în creştere
Nu numai dezvoltarea bună a salciei trebuie reținută pentru acest an. Putem remarca și creșterea interesului consumatorilor de biomasă pentru achiziția acestuia, datorită dezvoltării pieței de brichete, peleți și a centralelor energetice mari consumatoare de biomasă. „Anul revigorării în utilizarea biomasei” a stârnit și preocuparea Parlamentului și a Guvernului în a crea condiții prielnice pentru utilizatorii de biomasă. În acest context se așteaptă ca în această toamnă să fie votată o nouă lege, care să asigure noi posibilități în utilizarea resurselor de biomasă. În acest proiect rolul principal îi revine biomasei agricole, atât celor provenite din deşeuri agricole cât și celor cultivate.
Pregătirile pentru 2015 trebuie începute acum
Reamintim potențialilor producători de biomasă din salcie energetică, că pentru a se putea realiza plantații noi în primăvara anului 2015, trebuie pregătite terenurile încă din această toamnă, fiindcă plantarea salciei energetice se poate realiza numai în terenuri arate toamna.
Atenţie la provenienţa butaşilor!
Un aspect foarte important pentru succesul plantației este ca materialul săditor utilizat sa fie achiziționat doar de la producători autorizați. În cazul producătorilor care promit recolte uriașe (de peste 50 t/ha) vă recomandăm să încheiați contracte de garanții, pentru a fi despăgubiți în cazul în care aceste producții nu se realizează. Mai jos vă prezentăm două exemple de plantaţii de aproximativ aceaşi vârstă (amândouă au fost plantate în primăvara anului 2014) din aceaşi regiune a ţării. Imaginea de sus reprezintă o plantaţie realizată în colaborare cu KWG – Salcie Energetică, cea de jos arată o plantaţie realizată cu butaşi de provenienţă necontrolată.