Proiecte LIFE+ pentru anul 2013
În luna februarie, Comisia Europeană a publicat programul sesiunii de depunere de proiecte Life+ 2013. Acest proiect reprezintă instrumentul financiar al UE pentru mediu. Scopul proiectului este de a implementa, actualiza şi dezvolta politica şi legislaţia pentru mediu ale UE prin co-finanţarea proiectelor ce cresc valoarea spaţiului european. Anual, în perioada 2007-2013, se lansează câte o sesiune de proiecte. Proiectele depuse trebuie să fie eligibile pe una din componentele programului: Natură şi Biodiversitate, Guvern şi Politici de Mediu sau Informaţii şi Comunicare. Termenul limită de depunere este 25 iunie 2013.
Sursă: http://www.ecomagazin.ro
Concursul “Lumea pe care o vrei”
“Lumea pe care o vrei”, este titlul concursului lansat de comisarul european pentru acţiuni climatice, Connie Hedegaard. Tema acestui concurs este reducerea emisiilor de carbon şi face parte din campania omonimă de combatere a schimbărilor climtice iniţiată de UE. Concursul reprezintă o oportunitate de a depăşi simplele discuţii pe tema schimbărilor climatice şi de a demonstra că este posibil să creăm lumea pe care ne-o dorim, atât din punct de vedere financiar, cât şi practic.
Sursă: http://www.ecomagazin.ro
Olandezii vând enzime finlandeze care transformă biomasa în bioetanol
Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda, prin intermediul proiectului eurpoean Disco, a reuşit să obţină în laborator enzime ce pot accelera descompunerea biomasei din gospodării în zahăruri şi mai apoi în bioetanol. Concret, cercetătorii, au dezvoltat enzime şi amestecuri de enzime, destinate procesării diverselor tipuri de materie brută cu scopul de a obţine bioetanol. Prin acest proiect s-au descoperit informaţii noi cu privire la proprietatea de inactivare a ligninei şi i-a ajutat pe cercetători să dezvolte enzime tolerante la lignină. De asemeni s-au decoperit informaţii noi despre activitatea care descompune hemiceluloza.În prezent enzimele sunt comercializate de către o firmă olandeză.
Sursă: http://www.recolta.eu
Topul companiilor cu cele mai mari incasari din certificate verzi in 2012
În anul 2012 s-au încasat peste 310 milioane de euro din trazacţionarea certficatelor verzi. Această sumă este de 3 ori mai mare decât suma încasată în 2010. Topul companiilor cu cele mai mari încasări din certficate verzi sunt: Tomis Team (CEZ), Enel Green Power România, Cernavodă Power, EDP Renewable şi Hidroelectrica. În această schemă de sprijin s-au înscris 144 de producători de energie verde.
Sursă: http://www.ecomagazin.ro