Salcia energetică înregistrată în Republica Moldova

Anul 2013 reprezintă un an important pentru cultura salciei energetice

Compania noastră deţine licenţa de producere şi comercializare a materialului săditor în România şi Republica Moldova. Totuşi, pentru a putea comercializa şi înfiinţa plantaţii de salcie energetică în Republica Moldova au fost necesari câţiva paşi: înregistrarea soiurilor de salcie energetică în Republica Moldova, testarea pretabilităţii soiurilor pentru această zonă şi modificarea codului funciar pentru a permite plantarea salciei energetice pe anumite terenuri agricole.

Salcia în Catalogul Oficial al Republicii Moldova

Astfel în această primăvară a fost înfiinţată în Republica Moldova, cu sprijinul colaboratorilor noştri, o plantaţie test de 6 ha. S-au utilizat soiurile, Tordis şi Inger, considerate cele mai rezistente şi cele mai pretabile zonei. Cele două soiuri au fost de asemenea înregistrate în Catalogul Oficial al Soiurilor din Republica Moldova. La ora actuală rezultatele testelor sunt pozitive. Procentul de prindere a fost de peste 98%, iar în acest moment lujerii măsoară între 1.50- 2 m înălţime.

Pe ce teren este voie să se cultive salcia energetică?

Nu în ultimul rând, foarte important este și faptul că de curând au fost publicate modificările Codului Funciar. Astfel, în noul Cod veţi găsi categoria de teren pe care pot fi înfiinţate plantaţiile energetice: Art. 36, litera „c) terenurile ocupate de culturi de plante energetice lemnoase (plop, salcie, salcîm) care au gradul de evaluare a fertilităţii naturale mai mic de 40 sau care se află în luncile rîurilor ori în alte zone cu risc de inundaţii.”

Producție din 2014

În această toamnă se va încheia şi perioada de testare, urmând ca din anul 2014 să se poată trece la înfiinţarea plantaţiilor de salcie energetică pe teritoriul Republicii Moldova.