Salcia energetică

Soiurile de salcie energetică produse şi comercializate de KWG – Salcie Energetică (SC Kontrastwege SRL) au fost create şi omologate de către firma suedeză Lantmännen Agroenergi pe parcursul al ultimilor 20 – 30 de ani. Compania noastră –  distribuitor autorizat în România – a înfiinţat în anul 2007 o pepinieră proprie.

Caracteristici generale

  • Salcia energetică este o plantă cu creştere rapidă (ca. 3-3,5 cm/zi), aducând în primul an 1-3 lăstari şi ajungând la 2-3 m înălţime.
  • Întreţinerea culturii este foarte simplă, o bună parte a lucrărilor fiind executată înainte şi la începutul vegetaţiei: tratament cu ierbicid total, arătura adâncă, dezinfectarea solului, plantarea şi combaterea chimică şi mecanică a buruienilor. În continuare salcia are o dezvoltare rapidă, în anul al doilea tufele aducând 10-15 de lăstari, dintre care aproximativ jumătate ating înălţimea de 6-7 m şi diametrul de până la 3-4 cm.
  • Planta dispune de o putere calorică ridicată: ca. 4.300 – 4.500 kcal/kg.
  • Pe lângă caracteristicile de mai sus, cultivarea salciei energetice prezintă o serie de avantaje care justifică răspândirea ei pe scară largă în ţările UE şi datorită cărora de câţiva ani a fost nominalizată ca plantă energetică subvenţionată.

Avantajele unei culturi de salcie energetică

  • Valorifică foarte bine terenurile improprii altor culturi, cum ar fi, de exemplu, luncile inundabile. Având capacitate mare de evapotranspiraţie (ca. 15 – 20 l / m2) se utilizează cu succes la decantarea apei menajere (în jurul staţiilor de epurare).
  • Datorită conţinutului ridicat de acid salicilic, salcia tocată nu necesită depozit acoperit. În câteva luni conţinutul de apă al tocăturii scade la 14 – 16 %, ceea ce permite prelucrarea ei (fără uscare artificială) în brichete.
  • Recoltarea unei culturi de salcie energetică se realizează cu maşini speciale de diferite capacităţi (şi preţuri) în funcţie de suprafeţele de recoltat, utilizând şi maşini agricole obişnuite (tractor, remorcă). În cazul suprafeţelor mai mari metoda cea mai rentabilă de recoltare este cea cu combine dotate cu adaptoare speciale şi care au o productivitate de 1ha/oră. Aceste lucrări se desfăşoară în lunile de iarnă (noiembrie-martie, după căderea frunzelor), asigurând astfel o mai bună exploatare a parcului de maşini şi a forţei de muncă.
  • Răspândirea culturii de salcie energetică garantează o sursă sigură şi nepoluantă de energie, dar totodată protejează pădurile şi de defrisarea continuă cauzată de goana după lemne de foc ieftine.
  • Energie regenerabilă! Perioada de viaţă a unei plantaţii este de ca. 25 – 30 de ani. După anul al doilea plantația nu necesită nici o altă intervenție în afară de recoltare. (Opţional aplicarea îngrăşămintelor chimice pentru a obţine recolte mai mari)

Producţia

  • Experienţele de până acum confirmă o producţie medie de ca. 25 t/ha la o umiditate de ca. 35%-40%, această valoare oscilând în funcţie de tipul solului şi regimul de apă, precum şi în funcţie de soiul cultivat.
  • Un calcul simplu demonstrează că o plantaţie de 20.000 ha poate să asigure sursa de energie necesară încălzirii a 145.000 apartamente. Şi să nu uităm, că acest rezultat se obţine de pe terenuri improprii altor culturi, cu un volum minim de muncă, care garantează recolta de-a lungul a 25 -30 ani.

Soiurile comercializate de KWG – Salcie Energetică

  • Tordis (EU 9288)
    Specia de salcie energetica Tordis provine din încrucişarea speciilor Tora si Ulv. Se dezvoltă excepţional chiar din primul an (ajungând la înălţimi de peste 4m). Tordis are rezistență ridicată la regina frunzei, la secetă şi la temperaturi ridicate. Se recomandă pentru regiunile extracarpatice ale României.
  • Inger (EU 11635)
    Inger provine din încrucişarea speciei ruse Salix Triandra (din zona Novoszibirszk) cu specia Jorr. Se dezvoltă mai bine pe sol uscat decât celelalte soiuri de salcie energetică. Are o rezistență ridicată la regina frunzei și o rezistență medie la dăunatorii de frunze.

Filmul de mai sus poate fi vizionat și pe YouTube: Salcie Energetică