PNDR 2014-2020 va fi aplicat din 2015
Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 trebuie finalizat până pe data de 1 ianuarie 2014, dată la care încep negocierile cu Comisia Europeană, urmând să fie pus în aplicare începând cu anul 2015. Pentru elaborarea Programului au licitat 5 firme. Costurile estimate pentru elaborarea PNDR 2014-2020 sunt de aproximativ 3 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene pentru asistenţă tehnică.
Sursă: http://www.agroinfo.ro
Azot obținut din aer și nu din îngrășăminte?
Fixarea azotului este un proces vital în dezvoltarea optimă a plantelor. Cercetătorii de la Universitatea Nottingham au conceput o tehnologie ce permite plantelor cultivate să fixeze azotul din atmosferă, reducând sau chiar înlocuind aplicarea îngrăşămintelor chimice. Profesorul Edward Cooking a conceput o metodă unică prin care bateriile fixatoare de azot pot fi introduse în celule plantelor, conferind astfel, fiecărei celule capacitatea de a fixa azot din aer. Această metodă poate fi o soluţie foarte bună pentru reducerea nivelului de poluare a solurilor.
Sursă: http://www.ecomagazin.ro
Străinii vor putea cumpăra maxim 100 de ha de teren agricol
Conform unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii, începând cu luna ianuarie 2014, cetăţenii europeni vor putea achiziţiona terenuri în ţara noastră. Sub statut de persoană fizică se pot deţine maxim 100 de hectare teren agricol în extravilan. Cei interesaţi să cumpere, fie că sunt cetăţeni români, fie că provin din cadrul celorlate ţări europene, trebuie să demonstreze că au activat în acest sector minim 5 ani. Proiectul însă nu explică clar cum se va dovedi această experienţă. De asemeni şi persoanele fizice care deţin terenuri agricole în extravilan trebuie să dovedească că au desfăşurat activităţi agricole pe aceste terenuri.
Sursă: http://www.gazetadeagricultura.info
Regulament nou privind produsele biocide
Biocidele sunt produse chimice utilizate pentr eliminarea organismelor dăunătoare. Începând cu data de 1 septembrie 2013 se aplică un nou regulament privind produsele biocide, ce va avea ca efect creşterea siguranţei şi va simplifica procesul de autorizare al biocidelor utilizate şi introduse în U.E. Acest regulament reprezintă o realizare importantă pentru piaţa internă, deoarece face posibilă solicitarea unei autorizaţii valabile în întreag U.E., permiţând reprezentanţilor din acest sector să îşi lanseze produsele direct pe piaţa din U.E.
Sursă: http://www.gazetadeagricultura.info