Energia pentru irigații direct de la Bursă
Începând cu anul următor, fermierii care irigă culturile au posibilitatea de a-și reduce costurile din acest segment. O modificare legislativă a Odonanței nr. 79/ 2013 și completarea Ordonanței nr. 82/2011, permit celor ce folosesc sisteme de irigații, să își achiziționeze energia electrică direct de la Bursă. Astfel aceștia pot negocia direct și pot obține cel mai mic preț, reducându-și considerabil cheltuielile cu udarea.
Sursă: http://www.agrointel.ro
Finanțare pentru compost
MMAP a publicat spre dezbatere publică Ghidul Compost. Prin acest program se urmărește stimularea gospodăriilor de a-și produce singure compostul. Avantajul compostării deșeurilor organice este acela că se obțin fertilizanți organici de foarte bună calitate. Compostarea în cadrul gospodăriei are de asemeni avantaje, eliminând costurile cu transportul, selectarea și mărunțirea deșeurilor. Finanțarea se acordă în limita fondurilor disponibile și în ordinea depunerii dosarelor de către primării.
Sursă: http://www.gazetdeagricultura.info
128.2 milioane de euro- Avansul pentru 2016
154.003 fermieri au depus cererea unică de plată și urmează să primească avansul corespunzător anului 2016. Suma alocată este de 128.2 milioane de euro. Plățile se vor efectua la cursul de schimb de 4.4537 RON pentru un Euro.
Sursă: http://www.stiriagricole.ro
1 decembrie- Încep plățile integrale
Ministrul Achim Irimescu vine cu vești noi pentru fermierii români. De la 1 decembrie APIA va începe plățile integrale pentru campania 2016. Ministrul a mai menționat în declarația sa, că aderarea la UE, a adus sume importante pentru agricultură. Dacă înainte de aderare bugetul Ministerului Agriculturii nu depășea 300 milioane de Euro, astăzi, acesta depășește 3.3 miliarde de Euro. Pe data de 17 octombrie au fost demarate plățile pentru avansul pe 2016. Aceste plăți se vor finaliza pe 30 noiembrie.
Sursă: http://www.agrointel.ro