Reglementări privind utilizarea, depozitarea şi manipularea produselor de protecţia plantelor
Agricultorii, care prin activitatea lor depozitează, manipulează şi utilizează p.p.p., au obligaţia de a respecta legislaţia în vigoare, în caz contrar riscă amenzi consistente. Astfel aceştia trebuie să utilizeze doar produse omologate, existente în baza de date PEST EXPERT, şi doar în scopul şi dozele pentru care au fost omolgate. Nu au voie să utilizeze aceste produse în zone de protecţie sanitară, ecologică şi a resurselor de apă şi foarte important, trebuie să înregistreze toate tratamentele efectuate şi substanţele utilizate într-un registru de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţia plantelor.
Sursă: http://www.gazetadeagricultura.info
Fermierii Moldovei sunt greu încercați de secetă
Lipsa precipitațiilor din ulima perioadă afectează serios agricultura României. Pe unele suprafețe culturile semănate în primăvară nu au răsărit deloc, iar pentru culturile de toamnă se precpnizează o scădere însemnată a producției. Președintele L.A.P.A.R., preconizează că producția la grâu va fi cu 30 % mai mică decât anul trecut și că multe culturi de porumb și floarea soarelui vor fi compromise complet.âÎn unele zone din România nu a mai plouat de aproape 3 luni. De exemplu, în zona Moldovei, deficitul de apă din sol este de 1450-1500 mc/ha
Sursă: http://www.agrointel.ro
Ultimul CAP din România plăteşte tractoriştii cu 2000 de euro
CAI Curtici a luat naștere pe bazele unui fost CAP. De fapt CAP-ul comunist s-a adaptat la socialism. Sub managementul inginerului Dimitrie Muscă, CAI Curtici, a devenit o afacere de succes, care înregistrează anual profit de peste un milion de euro. CAI Curtici cultivă 7.500 de ha teren în sistem de holding. În timp ce în alte zone ale țării fermierii se plâng de secetă, aici s-a recoltat cea mai ridicata producție de grâu din țară. Soiurile folosite sunt doar soiuri românești, produse de Fundulea. Lucrările solului se efectuează cu 17 tractoare Fendt, 14 combine Class, 5 semănătoare Horsh etc. La CAI Curtici funcționează o afacere integrată, de succes, care demonstrează că succesul în agricultură poate fi atins an de an, dacă există un management bine pus la punct. Pe pământul oamenilor din asociație se cultivă cerealele destinate panificației și furajării animalelor. Holdingul deține de asemeni un abator și o fabrică de lactate, iar produsele se vând doar în magazinele proprii.
Sursă: http://www.agrointel.ro
Mai puţină birocraţie în utilizarea fondurilor europene
Îmbunătățirea modului de investire și gestionare a fondurilor europene reprezintă o prioritate pentru Uniunea Europeană. Din acest motiv a fost creat un grup, la nivel înalt, condus de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, care a re scopul de a reduce sarcinile administrative. În următorii trei ani, grupul se va ocupa de simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene.
Sursă: http://www.gazetadeagricultura.info
Nu stiu cum alti pot sa prospere ca eu bat pasul pe loc din lipsa de bani nu amcu ce sa cumpar utilaje sicu ce sa incep lucru,bancaile nu ne finanteaza am in arenda 256 ha