Vizită de lucru în Suedia

În perioada 27 februarie – 03 martie 2012 specialiștii SC Kontrastwege SRL au efectuat o vizită de lucru în Suedia.

Programul întâlnirii cu colegii suedezi (firma deţinătoare de licenţă pentru soiurule comercializate de compania noastră) a cuprins printre altele:

 • Dezbateri legate de recoltarea salciei energetice
  Cu această ocazie, împreună cu specialistii suedezi, s-a analizat modul de organizare al recoltării, transportul, depozitarea tocăturii precum și organizarea lucrărilor de întreținere (ascuțirea frezelor de tăiere, gresarea rulmenților, ascuțirea ciocănelelor) în condiții de teren (pe câmp). Utilajele folosite de partenerul din Suedia pentru recoltarea salciei energetice sunt compuse dintr-o combină Claas Jaguar şi un adaptor special pentru salcie energetică, dezvoltat de către compania Henriksson Salix AB

  Video

 

 • Programul de testare în România a unui nou soi de salcie energetică
  Cu această ocazie s-a finalizat programul de testare în România a unui nou soi. Acest soi (cel mai rezistent la secetă și la căldură) va fi testat sub supravegherea SC Kontrastwege SRL în România în patru locaţii diferite, în zone secetoase și cu tempraturi înalte în lunile de vară, timp de 3 ani. Faptul ca un soi încă neînregistrat la UPOV să fie testat în afara Suediei reprezintă o premieră în istoria companiei deţinătoare de licenţă . Materialul săditor a și sosit în România, este depozitat în camera frigorifică specială din Miercurea Ciuc și va fi plantat în cele patru locuri imediat ce condițiile climaterice vor fi favorabile.
 • Extinderea salciei energetice pe piaţa din Republica Moldova
  Împreună cu specialistii suedezi s-a analizat legislația existentă în Republica Moldova referitoare la protecția plantelor (Legea nr. 39/2008 privind protecția soiurilor de plante) în vederea extinderii plantațiilor și pe teritoriul Republicii Moldova, având în vedere multiplele  solicitări din această ţară.
 • S-a analizat influența salciei asupra nămolului din stații de epurare ale apelor și modul de valorificare a nămolului
 • Planificarea sezonului de plantare 2012
  S-a trecut în revistă stadiul de pregătire al campaniei de plantare a salciei în sezonul martie-aprilie 2012, cum ar fi: suprafețele de plantat, asigurarea materialului săditor, asigurarea utilajelor necesare de plantat, capacități frigorifice necesare și modalitatea de asigurare a acesteia, asistență la plantare. Ținând cont de suprafețele mari de plantat în aproape în toate zonele ţării, s-a convenit ca la nevoie să fie solicitați și specialiști din Suedia pentru asistență.