Știri KWG – 20.000 de hectare afectate de băltiri

stirile-kwg3

Salcia energetică: soluţia pentru şoselele viscolite

Autorităţile arădene au găsit o soluţie pentru problema drumurilor înzăpezite din cauza viscolului. Astfel, pe marginea şoselelor se vor înfiinţa perdele de protecţie din salcie energetică. Problema viscolului va fi rezolvată, iar cheltuielile cu deszăpezirea vor fi reduse. De asemeni salcia va putea fi recoltată în scop comercial.
Sursă: http://www.realitatea.net

Dezbatere despre schimbările climatice și efectul acestora asupra agriculturii

Marţi, 11 iunie 2013, a avut loc dezbaterea intitulată ” Prevenirea şi diminuarea efectelor secetei. Viitorul lucrărilor de irigaţie”. Evenimentul organizat de Academia Română, în colaborare cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu- Siseşti a avut ca scop susţinerea ideii unui dialog între cercetătorii şi specialiştii români precum şi facilitarea accesului la informaţii. Secretarul de Stat Elena Dumitru a atras atenţia asupra necesităţii unui dialog prin care Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice să fie informat în legătură cu problemele legate de implementarea la nivel naţional a instrumentelor UE de combatere a efectelor climatice. Totodată a subliniat importanţa colaborării dintre Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Administraţia Naţională pentru Meteorologie şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a fundamenta măsurile de reabilitare a infrastructurii afectate de inundaţii.
Sursă: http://www.ecomagazin.ro

APDRP: Simplificăm procedura de întocmire a proiectelor europene

Directorul adjunct din cadrul APDRP susţine că se lucrează la simplificarea procedurii de întocmire a proiectelor europene. Procedura actuală duce la prelungirea termenelor de evaluare, de contractare şi de plată. Acesta a trecut în revistă şi principalele direcţii şi măsuri pentru programul 2014- 2020. Pentru această perioadă România are alocat un buget de aproape 10 milioarde de euro. Primul draft al strtegiei de dezvoltare rurală va fi finalizat la în luna iunie, apoi în septembrie vor începe discuţiile cu UE, urmând ca spre finalul anului 2014 să înceapî prezentarea programului 2014- 2020.
Sursă: http://www.recolta.eu

Circa 20.000 de hectare au fost afectate de băltiri, la nivel naţional

20.000 de hectare au fot afectate de băltiri în această primăvară datorită ploilor căzute în ultima perioadă. Din această suprafaţă 5.000 de hectare erau culturi agricole însămânţate în toamnă, iar restul arături şi păşuni. Secretarul de Stat în MADR precizează că pentru a putea declara stare de calamitate, apa ar trebui să persiste o perioadă îndelungată de timp. În acest caz s-au luat măsuri din timp, iar suprafeţele afectate au fost desecate.
Sursă: http://www.recolta.eu