Bilanţ de după o vară secetoasă

Am trecut de o vară, care din punct de vedere al temperaturilor înalte şi al lipsei de precipitaţii a reprezentat un record nemaiîntâlnit în ultimii 50 de ani. Temperaturile de peste 40 grade şi precipitaţiile foarte reduse (sub 20 mm/m2 în unele locuri) au produs pagube imense în agricultură. Nu există plante a căror dezvoltare să nu fi fost afectată într-o oarecare măsură (unele chiar compromise de tot) în acest an.

Şi plantaţiile de salcie energetică au fost afectate în sensul creşterii mai lente, în timp ce unele chiar au suferit pierderi datorită temperaturilor foarte înalte la care acestea au fost expuse pe perioade lungi. Totuşi, plantaţiile (inclusiv cele realizate anul acesta) ale căror terenuri au fost pregătite corespunzător şi ale căror îngrijire a fost realizată constant şi corect, au supraveţuit bine şi arată frumos.

Vă prezentăm culturi de salcie energetica din Harghita, Covasna, Huşi, Botoşani, Arad şi Timiş, care dovedesc, că şi în locaţii foarte dificile pot fi realizate plantaţii viabile dacă avem grijă să respectăm technologiile recomandate.