Ce dificultăţi au întâmpinat clienţii noştri?

Considerăm că părerile clienţilor noştri nu necesită comentarii suplimentare din partea noastră, aşa că în continuare vă publicăm scrisoarea primită de la doamna Liliana Beres de la MF Plast Serv SLR, companie care deţine o plantaţie de 12 ha.

În calitate de proprietari ai unei plantaţii de 12 ha de salcie energetică şi din dorinţa de a veni în sprijinul altor cultivatori aflaţi la început de drum, ne face plăcere să relatăm pe această cale din experienţa noastră cu salcia energetică şi drumul “parcurs de la plantare până în prezent”.

Deşi în toată această perioadă am beneficiat de suport şi asistenţă din partea SC Kontrastwege SRL, am întâmpinat unele dificultăţi, izvorate în principal din nerespectarea instrucţiunilor primite. În momentul cumpărării, împreună cu butaşii de salcie energetică achiziţionaţi, am primit informatii preţioase în ceea ce priveşte plantarea, pregătirea terenului în vederea plantării etc. şi ni s-a pus în vedere
necesitatea respectării paşilor prezentaţi pentru o plantaţie reuşită.

Am fost consiliaţi că în vederea pregătiri plantării, în primăvara după apariţia primei generaţii de buruieni, să ierbicidăm pentru a ajuta la stoparea acestei prime generaţii de buruieni, primind indicaţii cât se poate de exacte în ceea ce priveşte substanţa folosită, prepararea amestecului, proporţiile şi cantităţile necesare. După ierbicidare urma discuirea la o distanţă de 12 zile, abia apoi urmând plantarea propriu-zisă.

In ceea ce priveste plantarea am beneficiat din nou de sprijinul SC Kontrastwege SRL, operaţiunea realizându-se în mod mecanizat, cu maşina de plantat funrizată de dânşii.

Experienţa proprie ne-a dovedit că afirmaţia cum că “salcia creşte oriunde” este cât se poate de falsă dacă nu se efectuează şi analizele solului, PH-ul solului jucând un rol extrem de important. Cu toate astea noi nu am urmat în totalitate aceste instrucţiuni, mergând pe premiza “merge oricum”. Acest fapt s-a dovedit că nu este corect, fiind nevoiţi după primul an de la plantare să o reluăm efectiv de la început cu toate
lucrările pe primul lot Pilot de 1,5 ha.

De asemenea, respectarea întocmai a instrucţiunilor de plantare şi urmarea cu exactitate a paşilor necesari aşa cum au fost prezentaţi la vânzarea răsadului reprezintă o condiţie OBLIGATORIE pentru obţinerea unei plantaţii reuşite mai ales în primii 2 ani. După cei doi ani de muncă asiduă putem spune că am reuşit şi suntem mândri de acest lucru.

Suntem dispuşi sa împărtăşim din experienţa noastră tufuror celor care doresc să investească în această afacere.

Cu deosibită Consideraţie Domnului Alexandru Benkő

Liliana Beres

feedback