Republica Moldova: biomasa devine din ce în ce mai importantă

Între 3-5 decembrie 2014, în organizarea Ministerului Economiei – Direcția de Eficiență Energetică, a avut loc o conferință internațională la Chișinău pe tema energiilor regenerabile. În fața unei asistențe numeroase s-au prezentat diferite idei, produse, echipamente din domeniul producerii și utilizării la o eficiență mărită a energiilor regenerabile.

Idei de investiţii

Prima zi a fost rezervată pentru prezentarea de referate cu idei de investiții posibile în acest domeniu, căutând investitori pentru realizarea ideilor prezentate. Reprezentantul KWG – Salcie Energetică în Republica Moldova, Dl. Vladimir Brăgaru a propus realizarea de plantații de salcie energetică pe mai multe mii de hectare pe terenurile cu umiditate ridicată, aflate în apropierea Prutului și a Nistrului. În urma prezentării și a discuțiilor care au urmat, reprezentanții Direcției de Eficiență Energetică au declarat, că propunerea va fi introdusă în programul prioritar al preocupării Direcției, ținând cont și de faptul că salcia energetică, ca plantă energetică cultivată, este singura plantă în Republica Moldova care este în perfectă legalitate, având testările necesare efectuate şi brevet pentru soi de plante și fiind înregistrată în Catalogul Soiurilor de Plante din Republica Moldova.

Salcia energetică în mijlocul atenţiei

A doua zi a fost destinată pentru prezentări de resurse de energii regenerabile, cu accent pe resurse de biomasă. În cadrul acestor prezentări reprezentanții KWG – Salcie Energetică au prezentat patru referate legate de salcia energetică, cu următoarele teme :

  • Evoluția plantelor energetice în România, perspective în Republica Moldova
  • Istoricul introducerii Salciei în Republica Moldova
  • Salcia energetică: o sursă de energie regenerabilă și o completare pentru culturi agricole
  • Modalități de utilizare ale biomasei cultivate. Randamente, eficiență.

Prezentările au fost larg reflectate atât în presa scrisă cât și în emisiunile de televiziune, creând un ecou însemnat în rândul potențialilor învestitori în acest domeniu.

Ecou în mass-media

În a treia zi s-a organizat Gala Premiilor Moldova Eco Energetică, ediția 2014, eveniment transmis de televiziunea națională. În cadrul galei au fost premiate cele mai bune idei realizate în cursul anului 2014, care au contribuit la: producerea, transportul, consumul eficient, precum și inovațiile în domeniul energiilor regenerabile. Salcia energetică a câștigat prin reprezentantul KWG – Salcie Energetică în Republica Moldova la capitolul ”Târgul ideilor Eco-Responsabile”, aducând astfel un aport important la popularizarea salciei energetice în Republica Moldova.