Știri KWG – Fără secetă în 2013?

stirile-kwg3

Roade din gunoaie: Agricultorii își pot fertiliza gratuit culturile cu nămoluri de epurare

Nămolurile rezultate în urma procesului de epurare a apelor sunt folosite de multă vreme în UE pentru fertilizarea culturilor agricole. În România această practică este momentan o noutate. La Oradea, Compania de Apă a început să promoveze această practică. Aplicarea nămolurilor este strict reglementată de UE. Deşi au proprietăţi agrochimice utile, utilizarea lor poate dăuna solulului în cazul în care concentraţia de metale grele depăşeşte limitele admise, sau nămolurile nu sunt tratate corespunzător. Înainte de aplicare solurile sunt analizate pedologic şi agrochimic pentru a verifica dacă concentraţia de metale grele se încadrează în limitele admise. La staţia de epurare Oradea se usucă zilnic 27 de tone de nămoluri cu o umiditate de 70%, o parte ajungând pe 45 de hectare teren agricol de pe teritoriul oraşului. Agricultorii din Arad şi Timişoara, care folosesc nămolurile ca fertilizator de mai mult timp afirmă că această practică poate duce la creşteri de producţie de până la 20%.
Sursă: http://www.ecomagazin.ro

80% dintre terenurile arabile ale României sunt la limita încărcăturii cu nitrați

Directorul APIA a atras atenţia în cadrul unei conferinţe de instruire şi informare destinată fermierilor, că aproximativ 80% dintre terenurile agricole se află la limita încărcării cu nitraţi. În prezent nu există pericol de poluare, însă este necesar ca agricultorii să respecte normele priviind fertilizarea solului. Datele au fost obţinute în urma studiilor pedologice efetuate în ultimii ani. Reprezentanţii APIA verifică anual modul de aplicare a îngrăşămintelor şi dacă cerinţele sunt respectate.
Sursă: http://www.recolta.eu

Este posibil ca fermierii să nu se confrunte cu seceta în acest an!

Ion Sandu, director al ANM, a afirmat că în lunile iulie şi august se vor înregistra precipitaţii scăzute, însă deocamdată nu se poate vorbi de secetă. Acesta a mai afirmat că este foarte important modul de distribuire a precipitaţiilor în perioada următoare. Se poate vorbi de secetă în cazul în care vor exista perioade lungi fără precipitaţii urmate de perioade cu precipitaţii abundente într-un timp foarte scurt, deoarece solul nu poate absorbi o cantitate mare de apă într-un interval scurt de timp. O altă afirmaşie se referă la faptul că fenomenele meteo extreme se vor intensifica în următorii ani. Aceste semnale au apărut în urmă cu 20 de ani, devenind din ce în ce mai frecvente în ultimii ani.
Sursă: http://www.recolta.eu

Navala străinilor la terenuri românești: Ne vindem sau nu țara din 2014?

Conform Tratatului de Aderare la U.E. semnat de România, cetăţenii europeni vor avea dreptul să achiziţioneze terenuri în România începând cu 2014, în acelaşi timp cetăţenii români având dreptul de a achiziţiona terenuri în alte ţări europene. Cetăţenii străini au achiziţionat însă şi până în prezent terenuri în România, fiind asociaţi la firme locale. Până în prezent au fost achiziţionate peste 1 milion de hectare de către persoane juridice străine cu acţionariat străin. Consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu respinge posibilitatea ca după 2014 să existe o invazie a fermierilor europeni.
Sursă: http://www.ziare.com